Vigénerova tabulka

01.07.2015 18:17

 

Tuto tabulku objevil Blaise Vigénere a šifroval její pomocí tajné vzkazy krále Jindřich III. Určete si klíčové slovo, které budete znát jenom vy a adresát. Toto slovo představuje vlastně abecedu a musíte ho opakovat tolikrát, jak je to nutné. K dešifrování použijte čtverečkový papír 26 x 26 čtverečků.

Klíčové slovo: Vybereme si za klíčové slovo jméno DATEL, která vám slouží jako abeceda.

Vzkaz, který chcete šifrovat: ROZKAZ OPUSTIT TÁBOR. Nejdříve vzkaz přepište pomocí písmen klíčového slova. Opakujte jedno písmeno po druhém stále ve stejném pořadí a respektujte počet písmen ve vzkazu, který šifrujete.

Šifrujeme vzkaz: K zašifrování vzkazu použijte následující metodu. V první řádce tabulky zapíchněte tužku na písmeno D (na první písmeno klíčového slova DATEL). Potom pomalu sestupuj v kolonce až narazíte na první písmeno, které chcete zakódovat - R. Tužkou pak postupujte po lince doleva a poznamenejte si písmeno v první kolonce - O. Postupujte stejně u dalšího písmena O. V první řádce najděte druhé písmeno klíčového slova A, sestupujte opět dolů, až narazíte na druhé písmeno šifry - O. Stejně postupujete u dalších písmen.

Pokud jste postupovali dobře, měli byste dostat:

heslo:  DATELD ATELDAT ELDAT

text:   ROZKAZ OPUSTIT TABOR

šifra:  OOGGPW OWQHQIA PPYOY

 

—————

Zpět