Jedeme pod stany s podsadou

18.06.2017 09:58

 

Podsadové stany jsou léty osvědčené stany pro letní táboření. Tyto stany jsou tvořeny dřevěnou konstrukcí – podsadou, na které je připevněna konstrukce pro upevnění plachty, která vše zakrývá. Podsadové stany jsou českou specialitou a na táborech se používají už více než 100 let.

Jejich historie sahá až do roku 1913 – v té době čeští skauti vynalezli tento typ stanů. Podsadové stany se zrodily jako zlepšovák – po několika letních táborech, kdy skauti spali na zemi pod dvěma celtami sepnutými do jehlanu padl nápad umístit pod plachtu podstavec = podsadu. Díky tomu bylo možné spát ve stanu na postelích ve výšce nad zemí a zároveň se ve stanu i postavit

V průběhu let došlo ke změně plachty, která byla na podsadě připevněna. 2 sepnuté celty byly nahrazeny plachtou, která připomíná klasický stan „Áčko“ – pro tuto plachtu se vžil název Osada.

 

 

Jak se do podsadového stanu vybavit

 

Je nezbytné vycházet ze skutečnosti, že ač s podsadou, stále se jedná o stan. Stany jsou pro dvě osoby, jsou v nich dvě postele a občas polička nebo jednoduchá skříňka na uložení drobných věcí.

Důležitá je informace o tom, zda má takový stan podlážku. Dle toho je vhodné použít správný typ kufru (voděodolný nebo naopak obyčejný) pro uložení věcí. Kufr se ve stanu zasouvá pod postel, proto je vhodné avěření max. výšky prostoru pod postelí. Naopak pro uložení špinavého a často vlhkého oblečení je vhodné požít plátěnou tašku nebo pytel.

Na spaní je vhodné dbát pokynů organizátora pobytu, ale opět obecně platí, že se stále jedná o stan. Tedy v noci je v něm prakticky stejná teplota jako v okolí, a tomu je nutné přizpůsobit vybavení na spaní. I když je tábor v létě a děti spí na postelích ve stanech podsadou, jsou noci přeci jen dost studené a hrozí prochladnutí dítěte. Navíc doporučujeme dávat dětem s sebou i prostěradlo nebo deku jako další izolační vrstvu na postel. Peřina nebo deka jsou dost neskaldné narozdíl od spacáku, který si může dítě vzít i do autobusu a nazabírá mu tak zbytečně místo v kufru. Je-li dítě zvyklé spát na polštářku, doporučujeme ho přibalit. Dále je vodné, aby dítě mělo na spaní vhodné pyžamo a teplé ponožky a případně teplákovou soupravu. Noci jsou opravdu dost chladné, především ve vyšších polohách nebo koncem prázdnin, proto se hodí i lehká čepice na spaní. 

Ale především, dbejte pokynů organizátorů!

 

 

Z čeho a jak jsou stany postaveny 

 

Podsady jsou většinou vyrobeny ze smrkových, oboustranně hoblovaných prken, s drážkou a perem, které do sebe přesně zapadají, proto mezi jednotlivými prkny do stanu nezatéká. Podsada je spojena speciálními spojovacími prvky se zámkem proti rozložení podsady na nerovném podkladu. 

Parametry bývají:

  • Rozměry podsady jsou 195 x 195, nebo 200 x 200 x 75 (cm).
  • Rozměry dveří: 50 x 45 (cm)
  • Tloušťka prken: 19 mm

Podsada se skládá z:

  • 2 x boční část podsady
  • 1 x přední část podsady s dvířky 50 cm x 45 cm
  • 1 x zadní část podsady
  • 2 x nosník postele
 

Konstrukce z ocelových trubek s povrchovou úpravou práškový lak průměr 20 mm, tl. stěny 1 mm a spojek pro stan na podsadu 195 x 195 cm a 200 x 200 cm

Konstrukce většinou obsahuje:

  • 4 x trubka (skládací na dva díly)
  • 1x horní díl se spojkami (skládací na dva díly)
 

Bavlněná plachta na podsadový stan.

Zapínání šňůrkové do kovových ok, obvodová poutka z PVC. Vše maximálně odolné, nejnamáhanější místa několikrát zesílená.

Stanovka bývá ve dvou provedeních:

  • 320 g/m² je bavlněná a je určena pro běžné použití 
  • 440 g/m² je ze směsi ba/pes a je určena pro náročné dlouhodobé používání. Pro běžné letní táboření není tato gramáž nezbytně nutná
 
 

—————

Zpět