Historie stavebnic

06.03.2016 16:14

 

První stavebnice byly dřevěné a vznikly z podnětu německého pedagoga Friedricha Froebela (1782 – 1852), který přišel s myšlenkou trojrozměrných dílů ze dřeva ve tvarech krychle, kvádru a kužele. Od roku 1880 se podle patentované receptury vyrábí kamenné stavebnice Anchor. V roce 1880 nechal patentovat jeden z prvních letců - Otto Lilienthal stavebnici Lilienthal-Baukasten svého bratra Gustava.

Na přelomu devatenáctého a dvacátého století se začaly vyrábět stavebnice kovové. V roce 1892 přihlásil Julius Weiss z Hamburku patent na kovovou Brückenbaukasten (Stavebnici mostů). Vyráběla ji od roku 1896 firma Richter, Rudolstadt, pro malý zájem však pouze jeden rok. V roce 1901 Frank Hornby z Liverpoolu patentoval pod názvem stavebnici Mecanics made easy, ta se později přejmenovala na Meccano Ltd. Z období výroby v Anglii a USA (1908-1980) pochází palcový modul této, dnes ve Francii vyráběné, stavebnice. Další známé kovové stavebnice z té doby jsou Erector Set - USA a německý Märklin v licenci Meccano. V Čechách se od roku 1925 vyrábí Merkur, v Itálii od padesátých let AMI/LAC, ve Švédsku FAC, ve Švýcarsku Stokys a v Německu od roku 1977 Eitech Construction.

V druhé polovině dvacátého století získaly oblibu stavebnice plastové (v Dánsku Lego, v Německu FischerTechnik a Playmobil). V Čechách vyrábělo plastové stavebnice hlavně družstvo IGRA s populárním Igráčkem - sourozencem panáčků firmy Playmobil.

Dnes jsou rozšířené i elektro stavebnice, které se v poslední době hodně objevují ve virtuální podobě na monitorech počítačů. Populární jsou i magnetické stavebnice (např. Geomag), přetrvává obliba stavebnic dřevěných a zajímavé jsou také "stavebnice" z extrudovaného škrobu (např. FisherTip).

Zejména s rozvojem plastů a moderních pohonů se rozšířili populární modelářské stavebnice letadel, vozidel, lodí i robotů, které tvoří vlastní ucelenou zájmovou oblast.

Stavebnice pro dospělé, ať třeba nábytku, které zpopularizovala IKEA nebo kity automobilů (v Čechách např. Kaipan) a ultralehkých letadel dokazují, že radost z tvůrčí činnosti a ze stavby "vlastníma rukama" provází řadu lidí celý život.

 

—————

Zpět