Autodráha ITES

07.02.2016 17:43

 

Česká autodráha je výrobek s tradicí dlouhou několik desítek let. Pro mnohé z jejích uživatelů byla vysněnou a leckdy obtížně dostupnou hračkou, pro další se pak stala celoživotním koníčkem. Na tomto místě vás chceme seznámit se zajímavou historií české autodráhy od jejích úplných počátků až po současnost.

Počátky české autodráhy jsou spjaty s jihočeským městem Trhové Sviny. V malé továrně, postavené v roce 1905, byly od roku 1938 vyráběny mimo jiné také mechanické hračky. V roce 1953 se zde pod vedením národního podniku IGLA začala vyrábět autíčka s bowdenovým ovládáním. V roce 1966, kdy továrna vyráběla 51 typů hraček, se začala připravovat výroba autodráhy. Výroba byla zahájena v roce 1968. První česká autodráha měla rozteč drážek 74 mm, díly dráhy měly šedou barvu., která byla teprve později změněna na černou. Závod si vyráběl veškeré díly sám, včetně motorků a transformátorů. Autíčka byla poměrně jednoduchá, přizpůsobená kruhovému plášti motoru. Přesto nebo právě proto měla určitý půvab a dodnes je radost  poslouchat zvuk robustní kovové převodovky. Autodráha se jmenovala Champion.

Po několika letech výroby byly díly modernizovány vyrobením zcela nových vstřikovacích forem. Především byla zvětšena rozteč vodících drážek na 90 mm a šířka dráhy tak vzrostla na současných 180 mm. Později byl proto celý výrobek označován jako autodráha 90. Byl změněn povrch dílů dráhy a změnilo si i uchycení mantinelů. Zatímco dříve se  zasouvaly do háčků na okraji dráhy, po modernizaci přibyly samostatné držáky mantinelů a zároveň se mantinel zúžil na současnou hodnotu. Díly dráhy se v této podobě vyráběly až do roku 1994. Sety autodráhy, prodávané v legendárních zelených krabicích s fotografií malých znuděných závodníků, byly označovány podle aut v setu (Porsche, Mirage, Shadow, Formula). Vyráběly se také sety označované jako Junior, nebo Dopravní autodráha 90 s kouzelnou kombinací náklaďáku a Porsche 911. Design obalů se časem ještě dvakrát změnil, nikdy ale výrazněji neupoutal. 

 

—————

Zpět